Nano coating

Nanocoating wordt ook wel een keramische beschermlaag genoemd. Deze keramische beschermlaag beschermt tegen water, olie, en vuile deeltjes. Een Nano coating zorgt dus voor een oppervlakte dat bestendig is tegen vele situaties en omgevingen. In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Wat is Nano coating?

Zoals in de vorige alinea staat beschreven is een Nano coating een keramische beschermlaag dat beschermd tegen vele verschillende stoffen en omgevingen. Er zijn verschillende soorten typen en toepassingen als het gaat om Nano coating. Niet te onderscheiden van anodiseren en poedercoating.

Anticorrosieve Nano coating

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een anticorrosieve Nano coating. Deze anticorrosieve laag wordt aangebracht op een metaal, voornamelijk aluminium in praktijk, en zorgt ervoor dat het proces van corrosie wordt gestopt.

Thermische Nano coating

Een andere Nano coating is een thermische coating, deze coating houdt weerstand tegen hoge temperaturen. Dit wordt vaak gebruikt in de auto en vliegsector. Dit omdat deze producten vaak weerstand moeten kunnen bieden tegen extreme temperaturen vanwege de veiligheid.

Slijtvaste Nano coating

Slijtvaste Nano coating is een beschermlaag tegen slijten. Dit wordt vaak gebruikt bij producten met oppervlaktes waarvan niet van slijtage door de consument wordt gediend. Door een slijtvaste Nano coating aan te brengen zorg je er voor dat het product niet gaat slijten en hier tegen dus beschermd is.

Anti-graffiti Nano coating

Een laatste voorbeeld van een Nano coating is een anti graffiti Nano coating. Deze laag wordt aangebracht op gebouwen of voertuigen die vaak het doel zijn van graffiti misdaden. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het vrijwel onmogelijk wordt voor de dader om graffiti permanent te plaatsen op het oppervlakte. Dit wordt door bedrijven zoals de NS vaak gebruikt op haar producten.

Nano coating auto

Nano coating auto zware omstandigheden

Zoals in de vorige alinea stond beschreven bij de thermische Nano coating, is het zo in de automotive industrie dat een Nano coating vaak wordt gebruikt. Dit komt omdat de thermische Nano coating zorgt voor een beschermlaag op de auto die beschermd tegen hoge temperaturen. Wanneer het buiten heel warm is wil je natuurlijk niet dat deze warmte zich in de auto gaat bevinden. Een bumper van een auto kan bij een zonnige zomerse dag een hoge temperatuur bereiken terwijl het in de auto bij langer na niet zo warm is. Door deze Nano coating wordt ervoor gezorgd dat de temperatuur leefbaar is.

Een keramische coating bestaat uit siliciumdioxide dat gewonnen wordt uit zand en kwarten. In combinatie met titaniumdioxide, polysilzaan en triethanolamine zorgt ervoor dat de vloeistof zich vormt. Dit vormt dan uiteindelijke de Nano coating voor een keramische beschermlaag [1]. Een keramische coating laag wordt door autofabrikanten voor bijna alle onderdelen gebruikt. Het is de ideale beschermlaag hiervoor.

Nano coating steigerhout

Een Nano coating voor steigerhout wordt veel gebruikt in vele hout gerelateerde industrieën, hierbij kun je denken aan het bouwen van tuinhuisjes tot aan meubels in je woonkamer. Deze Nano coating steigerhout is een concentraat voor het vormen van een transparante beschermlaag. Deze beschermlaag beschermd het hout tegen vloeistoffen, temperaturen en Uv-straling. Het wordt door de poriën van het hout geabsorbeerd waardoor het ideaal is voor poreuze oppervlakten. Steigerhout heeft een poreus oppervlakte waardoor de Nano coating goed wordt geabsorbeerd. Deze Nano coating steigerhout zal ervoor zorgen dat het product jaren lang weerstand kan bieden tegen vele verschillende stoffen en situaties.

Er zijn online vele verschillende filmpjes en producten om het zelf thuis te doen. Je kunt simpelweg een spuitbus kopen en deze toepassen op de gewenste oppervlakte van je omgeving. Denk hierbij vooral na hoe je het precies gaat aanpakken en lees je zeker van te voren in op alle eigenschappen van het spul, hiermee voorkom je enige spijt bij het aanbrengen want als je het eenmaal hebt aangebracht is er geen weg meer terug.

Nano coating glas

De Nano coating voor glas zorgt ervoor dat het glas wordt beschermd tegen vele verschillen stoffen en plekken. Denk aan plekken met een hoge luchtvochtigheid of temperatuur. Op deze plekken kan bij een onbehandeld stuk glas vaker voorkomen dat er schade toetreed. Door een Nano coating wordt aangebracht zal het ervoor zorgen dat het glas beter beschermd is. De voordelen van een behandelde Nano coating glas zijn bijvoorbeeld dat het makkelijk is aan te brengen, kostenbesparend en snel is aan te brengen, het zorgt voor een water en vuilafstondend oppervlak, het kan zorgen voor een krasbestendig oppervlakte, het zorgt voor een UV bestendige bescherming.

Doordat het gaat om een Nano coating en het zoals in de naam al een beetje verklapt gaat het om iets heel kleins. Het is meestal zo klein dat het niet zichtbaar is. Zoals in een van de vorige alinea’s staat beschreven kan het zelfs zo voorkomen dat het zich bevind in het materiaal i.p.v.. Op de oppervlakte, hierdoor is het zeker niet zichtbaar voor een blootoog. Dit is een van de grootste voordelen van deze methode en waarom het vaak wordt gebruikt in vele industrieën

Conclusie

Een Nano coating kan op vele verschillende oppervlaktes worden gebruikt. Het zorgt voor een UV bestendigheid en geeft weerstand tegen vocht en andere stoffen. Het is zeker een aanrader om je hierin meer te verdiepen of je producten hiermee te behandelen. Het zal ervoor zorgen dat je producten minder snel schade oplopen uit allerlei situaties. Zoals je las in de vorige alinea’s zijn er vele verschillende materialen waarop het kan worden toegepast. Dit is een van de voornamelijkste redenen waarom het in het praktijk veel wordt toegepast.


[1] https://avalonking.com/blog/the-truth-about-ceramic-coatings/


Andere gerelateerde blogs