Je hebt vast wel eens van ceramic coating gehoord, keramische coating in goed Nederlands. Je gebruikt het vooral op je auto. Maar wat is ceramic coating dan precies en hoe breng je het aan? Je leest er hier alles over.

Wat is een ceramic coating?

Ceramic coating is een keramische coating. Het gaat om een zogenaamde nano coating die de beste bescherming biedt aan de lak van de auto. Ceramic coating is simpelweg de beste beschermende coating voor auto’s. Het zorgt voor een krasvrije auto en een zeer langdurige en zeer diepe glans van de laklaag.

Ceramic coating heeft meerdere benamingen en beschermt de laklaag van de auto in de eerste plaats tegen Uv-straling. Wil je dat de coating op perfecte wijze wordt aangebracht, schakel dan een professional in. Met een beetje handigheid kun je er ook voor kiezen om de coating zelf aan te brengen overigens.

Het maakt wat de prijs nogal een verschil. Kenners noemen de weerstand die ceramic coating biedt tegen Uv-straling ‘waanzinnig’. Hetzelfde geldt eigenlijk voor chemicaliën. Ook vuil van buitenaf krijgt veel minder kans als je ceramic coating gebruikt. Je moet dan denken aan wegdekvervuiling, vervuiling door strooizout en teer.

Waarom een ceramic coating?

Kies je voor ceramic coating dan bescherm jij de laklaag in elk geval op de best denkbare wijze. Je hebt zo dus ook minder onderhoud door het ‘easy to clean effect’ dat ontstaat. De lak van de auto krijgt een enorm diepe glans en ook de kleurintensiteit krijgt een boost. De levensduur van de lak van de auto verleng je door het aanbrengen van deze coating zoals de auto ook langer een bepaalde waarde houdt.

Het is goed te weten dat je prima zelf de coating aan kunt brengen, maar je dan wel moet weten wat je doet. Het is een zeer secuur werkje in elk geval. Zeker mensen met een duurdere auto kiezen er niet voor niets voor om ceramic coating aan te laten brengen bij de garage of door de specialist. Ga je zelf aan de slag, volg dan precies de voorschriften die in de handleiding opgenomen zijn.

Ceramic coating heb je tegenwoordig in veel verschillende soorten. Je kunt een complete kit met ceramic coating aanschaffen, je kunt ook kiezen voor een nano autolak, een coating met topcoat, een matte autolak of een coating zonder topcoat.

Breng de coating altijd zo dun mogelijk aan

Ga je zelf aan de slag, dan is het in eerste instantie zaak het lakwerk van de auto zorgvuldig te reinigen. Vervolgens polijst je het lakwerk van de auto met een polijstmachine tot een hoogglans finish. Uiteraard is het apparaat dat je gebruikt helemaal schoon en volledig vetvrij. Je sprayt vervolgens het gehele oppervlak en wrijft het voorzichtig over het lakwerk met een microvezeldoek.

Je brengt de coating voorzichtig en zo dun mogelijk aan. Je kunt na het aanbrengen van de ceramic coating nog kiezen voor glasscoat voor een nog diepere glans.

Hoeveel kost een ceramic coating?

Die vraag is nog best lastig te antwoorden en het is ook maar net hoe hoog je de lat legt. Je zou kunnen zeggen dat er al een ceramic coating is voor twee tientjes. Want dat is ook gewoon zo. Bovendien is ceramic coating soms ook opgenomen in andere hybride formules, die je dus ook aan zou kunnen schaffen.

Het moge duidelijk zijn dat als je de auto naar de garage brengt of een professional strikt, er een heel ander prijskaartje hangt aan ceramic coating. Want de gecertificeerde en goed opgeleide professional moet dan wel betaald worden uiteraard.

Ceramic coating de voordelen en nadelen

Foto van autos met een ceramic coating

Het gebruiken van een ceramic coating heeft meer voordelen dan nadelen. De coating biedt de auto een zeer langdurige bescherming tegen Uv-straling en zeker ook tegen chemicaliën. De coating zorgt bovendien voor bescherming van het lakwerk tegen allerlei vuil van buitenaf, denk in dat kader maar eens aan vervuiling vanaf het wegdek, strooizout, teer en vergelijkbare vervuiling.

De coating die je aanbrengt heeft een vuilafstotende en waterafstotende werking en het onderhoud aan de lak van de auto zal je na het aanbrengen van de coating beduidend minder tijd kosten. Je auto krijgt bovendien een prachtige diepere glans en de kleurenintensiteit wordt ook al fraaier. De lak van de auto blijft na het aanbrengen van een coating veel langer in goede conditie en daardoor blijft de auto ook langer meer geld waard.

Het aanbrengen van de coating vraagt handigheid en zeer nauwkeurig werken

Nadelen? Dat zou het aanbrengen van de coating kunnen zijn. Dit vraagt een beetje handigheid en vraagt in elk geval zeer nauwkeurig werken. Het beste is om de coating door een specialist aan te laten brengen. Daar hangt echter natuurlijk wel een behoorlijk hoger prijskaartje aan. Of je dit doet heeft uiteraard ook te maken met de leeftijd van de auto en ook de staat van jouw vierwieler.

Het juiste product voor de opdracht:

Keramische coating voor de auto product

Andere gerelateerde blogs