Vloeibaar rubber? Wat doe je daar mee en waarvoor gebruik je dat eigenlijk? Je leest hier alles over dit product en dus ook hoe je de beste vloeibare rubber kiest.

Wat is vloeibaar rubber?

Vloeibaar rubber wordt ook wel gietrubber genoemd. Het gaat om een vloeibare polymeer dat uithardt, iets dat ook wel vulkaniseren genoemd wordt. Zo ontstaat een rubber. Vloeibaar rubber heb je in verschillende verschijningsvormen, waarbij variatie is in viscositeit. Het kan een natuurlijke basis (latex) en een kunstmatige basis, siliconen, hebben.

Vloeibare rubbers kunnen of bestand zijn tegen hele hoge temperaturen of juist tegen zee lage temperaturen. Kenmerk van veel vloeibare rubbers is dat ze bestand zijn tegen vele chemische middelen. Vloeibaar rubber is UV-werend en waterdicht. Het is elastisch en naadloos en je houdt er alle vloeistoffen en corrosie mee buiten de deur. Vloeibaar rubber is chemisch bestendig.

Zeker lichte chemicaliën en zoutoplossingen krijgen geen schijn van kans als je vloeibaar rubber gebruikt. Het is ook al een zeer temperatuur bestendig en kan het dus werken bij temperaturen die uiteenlopen van min 40 graden Celsius tot 160 graden Celsius. Vloeibaar rubber is zowel milieuvriendelijk als zeer duurzaam.

Zonder voegen en naden en een zeer hoge hechting

Vloeibaar rubber staat bekend als dé monolithische waterdichting zonder voegen en naden. Het heeft een zeer hoge hechting op alle oppervlakken, dus zowel op beton, hout en metaal. Vloeibaar rubber is niet bang voor temperatuurveranderingen en het materiaal weet steeds diep tot de poriën en spleten door te dringen. Geroemd wordt bovendien de elasticiteit.

Nadelen van het gebruik van vloeibaar rubber? Die zijn duidelijk in de minderheid. Zo is de demontage best complex en kan vloeibaar rubber niet echt heel goed tegen bepaalde oplosmiddelen. Vloeibaar rubber is beschikbaar in de enkele component vorm en in een twee componenten uitvoering. Kies je voor de enkele component, dan heb je vloeibaar rubber dat meteen te gebruiken is.

Twee componenten vloeibaar rubber dient voor het gebruik gemengd te worden en aangebracht met speciale spuitapparatuur dringt het vervolgens zeer diep de poriën van het materiaal binnen.

Waarvoor gebruik je vloeibaar rubber?

In de eerste plaats kun je met vloeibaar rubber kun je oppervlakken en ondergronden op uitstekende wijze beschermen en afdichten. Voornaamste taak van vloeibaar rubber is om oppervlakken en ondergronden waterdicht maken. Het wordt om genoemde reden gebruikt voor afdichtingsklussen in en rondom het huis. Ook daken kunnen met vloeibaar rubber prima waterdicht gemaakt worden, terwijl het ook voor industriële projecten gebruikt wordt.

Voor de perfecte afdichting van zeer dunne naden

Juist omdat vloeibaar rubber als een vloeibare stof wordt aangebracht is het een zeer geschikt product als coating om ook de heel dunne naden goed af te dichten. Dit kun je doen met een kwast, roller of spuitbus. In bepaalde gevallen wordt het ook wel een airbrush aangebracht. Zoals gesteld is vloeibaar rubber op meerdere manieren te gebruiken.

Vloeibaar rubber is immers zeer veelzijdig. Hoewel het afdichten wat betreft vloeibaar rubber tot de core business gerekend kan worden, is het rubber bij gebruik in mallen te gieten en te gebruiken bij de productie van kwetsbare en complexe vormen. Vloeibaar rubber wordt ook wel gebruikt voor het maken van afdrukken van lichaamsdelen.

In de bouwwereld kan vloeibaar rubber onder meer gebruikt worden als dakbedekking, als verstevigingslaag in kogelvrij glas en dus om naden mee af te dichten. Vloeibaar rubber is dus een zeer nuttig en veelzijdig product geworden met veel toepassingsmogelijkheden.

Ook te gebruiken voor de reparatie van een hellend dak

In de professionele wereld wordt tussen de verschillende waterdichtingen nog weer verschil gemaakt. Zo wordt gesproken bij gebruik bij vloeibaar rubber als foundation waterdichting, waarbij de verdichting van plafonds, platte en schuine daken en kelders genoemd worden. Vloeibaar rubber beschermt dan nadrukkelijk tegen de ontwikkeling van vocht en schimmels.

Verder wordt de waterdichting van zwembaden en vijvers apart genoemd, zoals dat ook geldt voor ventilatie openingen en het complexe terrein. Ook wordt vloeibaar rubber toegepast voor het waterdicht maken van bruggen, tunnels, wegvlakken en kan het gebruik worden voor reparatie van een hellend dak.

Graag geziene gast op het dak

Zeker op daken is vloeibaar rubber een graag geziene gast. Je gebruikt vloeibaar rubber niet alleen om een dak waterdicht te maken overigens, je kunt met het materiaal ook de bestaande laag repareren.

Stel je hebt een dak waarvan de afdichting te wensen over laat, dan kun je met vloeibaar rubber ook de volledige reparatie van het dak uitvoeren. Dit kan als er weliswaar veel beschadigde dakdelen zijn, maar het materiaal nog wel op zijn plaats ligt.

Hoeveel kost vloeibaar rubber?

De kosten van vloeibaar rubber lopen sterk uiteen. Er bestaat een groot verschil tussen de prijzen die de verschillende merken hanteren. Zo betaal je bij het ene merk 375 euro voor twintig liter vloeibaar rubber, een ander merk biedt dertig liter aan voor 699 euro. Bij de kosten voor vloeibaar rubber wordt wat betreft het aanbod nadrukkelijk verschil gemaakt tussen de doe-het-zelver en de professional. De professionals betalen beduidend meer voor vloeibaar rubber.

Hoe kies je de beste vloeibare rubber?

Over de keuze van het beste vloeibare rubber dan. Vooropgesteld, er is voldoende keuze. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of het product beschikbaar is. Als we kijken naar de merken, dan zien we dat Rubson, Gummil, Rubber Seal en Griffin de meest bekende zijn. Met de producten van deze aanbieder kun je altijd goed uit de voeten.

Elk van die merken heeft zo een eigen doelgroep of specifieke toepassingsmogelijkheden. Breng dus in kaart waarvoor je vloeibaar rubber precies wilt gebruiken en stem daar je keuze op af. Zo is Rubson een bekende aanbieder vanwege het aanbieden van vloeibaar rubber in verschillende kleuren.

Gummil daarentegen wordt gezien als ideaal voor de doe-het-zelver en Rubber Seal is een aanbieder die doorgaans de goedkoopste vloeibare rubber kan bieden. Griffin staat tenslotte bekend als hét merk voor de professional. Alle genoemde merken bieden hun vloeibare rubber in verschillende hoeveelheden aan.

Het juiste product voor de opdracht:

Vloeibaar rubber

 

Andere gerelateerde blogs