Wil je van je onbewerkte en onafgewerkte garagevloer iets moois maken? Dan kun je ervoor kiezen een garagevloer coating aan te brengen. Wat dit precies is en hoe het werkt leggen we je hier uit.

Wat is een garagevloer coating?

De garagevloer coating kan beschouwd worden als een stevige beschermlaag voor de garagevloer. Het geeft de vloer meteen ook een schone en zeer nette afwerking. Na het aanbrengen van de vloercoating op de garagevloer is de vloer ook prima bestand tegen vet, olie, benzine en chemicaliën. In de meeste gevallen wordt de garagevloer onbewerkt en ook onafgewerkt opgeleverd.

Dat kan, maar dat heeft zeker nadelen. De vloer is dan niet helemaal glad en zeer stoffig. Met een garagevloer coating breng je een beschermlaag aan op de vloer. Bovendien krijgt de vloer meteen een heel andere en vooral frissere uitstraling.

Je hebt verschillende coatings om aan te brengen en er zijn tegenwoordig zelfs verschillende kleuren beschikbaar. De coating is een product op basis van een epoxy of polyurethaan. De coating kan overigens ook over de bestaande vloer aangelegd worden.

Waarom de garagevloer coaten?

Zoals gezegd dient het coaten van de garagevloer twee doelen; het beschermen van de vloer tegen olie, vet, benzine en chemicaliën en het vergroten van de uitstraling van de vloer. Door het aanbrengen van een coating heb je dus een praktische vloer met uitstraling.

Je kunt vanwege het feit dat je tegenwoordig kleurkeuze hebt zo de vloer perfect aan laten sluiten bij de andere kleuren in de garage en er een fraai geheel van maken, want behalve in grijs is de coating tegenwoordig ook in de kleuren bruin, blauw en groengrijs beschikbaar.

Het egaliseren van de vloer kan soms noodzakelijk zijn

Als je de vloer op de best denkbare manier wilt coaten, dan kan het soms wel noodzakelijk zijn om de vloer eerst te egaliseren. Je maakt dan eerst de vloer droog en stofvrij om vervolgens spaanplaten aan te brengen. Zorg ervoor dat deze laag niet dikker is dan 2 millimeter.

Je maakt vervolgens egalisatiecement aan en giet dat over de vloer met behulp van een plakspaan.

Werk altijd met verschillende lagen voor de beste dekking

Breng je de coating zelf aan om er een verzorgde en praktische garagevloer van te maken, werk dan bij voorkeur met twee of drie lagen. Bij intensief gebruik is het altijd aan te raden met drie lagen te werken. Vloeren van cement, beton en anhydriet lenen zich perfect voor het gebruiken van een coating. Breng je de coating zelf aan, dan kun je daar perfect een verfroller voor gebruiken.

De truc is om de coating gelijkmatig aan te brengen. Om die reden is het dus ook al verstandig om tenminste met twee dunne lagen coating te gaan werken. Dan weet je in elk geval zeker dat er voldoende coating aangebracht wordt op het gehele oppervlak. Dan weet je dus ook zeker dat het resultaat perfect zal zijn.

Hoeveel kost een garagevloer coating?

Foto van een garage

Zoals bij de meeste producten het geval is, hanteren de verschillende aanbieders verschillende prijzen. De laagste prijs die je betaalt voor coating op de garagevloer zal rond ene bedrag van 25 euro per vierkante meter liggen.

Dit geldt voor een oppervlakte van 150 vierkante meter. Voor de coating op de garagevloer geldt dat hoe groter het te coaten oppervlak is, hoe lager de prijs per vierkante meter komt te liggen.

Garagevloer coating voor- en nadelen

Met een coating wordt je garagevloer praktischer en mooier. De voordelen hebben dan ook nadrukkelijk de overhand. Maar laten we eerst eens kijken naar de nadelen. Door het aanbrengen van een coating wordt de vloer harder.

Dit kan gepaard gaan met een toename van het volume van contactgeluid bij het lopen. Ook kan de vloer enigszins koud aanvoelen en als sprake is van oneffenheden of scheuren in de ondervloer, dan kunnen er rimpelingen zichtbaar worden in de coating.

De voordelen van het coaten van de garagevloer hebben nadrukkelijk de overhand

De voordelen hebben echter nadrukkelijk de overhand. Zo is een voordeel dat je de coating in verschillende kleuren aan kunt schaffen en staat de coating er om bekend dat het gemakkelijk aan te brengen is. Heb je de coating eenmaal aangebracht, dan is de vloer meer dan prima bestand tegen krassen, stoten en slijtage. Je verlengt zo dus de levensduur van de vloer en hebt er gewoon veel langer plezier van.

Na het aanbrengen van de coating is bovendien sprake van een vloeistofdichte vloer. De garagevloer coaten betekent eveneens dat je de beschikking krijgt over een vloer die gemakkelijk te onderhouden is. Met een stofzuiger een een dweil kom je al een heel eind. De vloer is niet geheel onderhoudsvrij dus, maar wel onderhoudsarm. Je krijgt boven alles een keurig nette garagevloer en een vloer die zeer goed beschermd is.

Het juiste product voor de opdracht:

Betonvloer coating

 

Andere gerelateerde blogs