Poedercoating

Onder poedercoating verstaan we een droog afwerkproces. Dit proces wordt steeds vaker gebruik sinds de jaren zeventig. Momenteel worden meer dan 17% van de producten poedercoat. De mate waarin poedercoating wordt toegepast is door de jaren ook veranderd. Steeds meer bedrijven specialiseren zich in het poeder coaten waardoor steeds meer keuze is voor de bedrijven bij uitbesteding. Een nieuw onderwerp dat zich in de laatste jaren steeds meer populariteit heeft gewonnen is duurzaam poeder coaten. Dit komt vanuit de steeds duurzamere vraag van bedrijven en consumenten. Ook wordt tegenwoordig de kwaliteit boven kwantiteit geplaatst waardoor steeds hogere kwaliteit afwerking meer gevraagd wordt.

Poeder coaten heeft natuurlijk als doel om een beschermlaag te vormen, maar steeds meer decoratievere poedercoatings worden in de industrie gebruikt. Dit is een belangrijk punt als het gaat om uitbesteden ervan. Tijdens het poedercoating proces worden polymeer hars systemen in combinatie met andere additieven zoals uitharding middelen, pigmenten en eligasatie gebruikt, deze producten worden gesmolten, gekoeld en gemalen tot een poeder. [1]

Deze poeder wordt vervolgens op een eindproduct geplaatst waarnaar het bescherm is. Natuurlijk is dit proces van het aanbrengen iets ingewikkelder dan in de enkele woorden hierboven staat beschreven. In dit artikel gaan we meer de diepte in waarin verschillende onderwerpen worden besproken:

Wat is poedercoating?

Poedercoating is een beschermlaag (coating) die wordt aangebracht via poeder. Normalitere situaties gebruiken bedrijven vloeibare of baden om te beschermen tegen corrosie maar in deze methode wordt poeder gebruikt. De poeder wordt meestal via een elektrochemisch proces aangebracht op het materiaal van het eindproduct. Hierna wordt door middel van hitte de beschermlaag aangebracht.

Het poeder coaten is bedacht in de jaren vijftig door D. Gustin. Deze meneer heeft ook een patent gezet op deze methode. Deze poeder coaten werd steeds vaker gebruikt omdat het handig was en en zeer duurzaam als het gaat om levensduur van het product. Poedercoatings worden vaak ook toegepast op aluminium. Aluminium is een materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt voor steeds meerdere producten door de elasticiteit en sterkte. Hierdoor worden methodes van bescherming ook steeds populairder, dit is een van de belangrijkste redenen waarom poedercoatings steeds meer worden gebruikt in het hedendaagse leven door fabrikanten. Net zoals andere anodiseren en nano coating.

Poedercoating velgen

Velgen poedercoating

Poedercoating op velgen is een veel bezochte term en onderwerp. Dit vanwege de vele functionaliteiten als het gaat om poedercoatings en de vraagstukken of het inderdaad verbetering biedt tegenover bijvoorbeeld verf. Het antwoord is dat poedercoatings bekend staan om het verbeteren van de levensduur van producten terwijl verf niet altijd de functies met zich meebrengt. Hierdoor is poedercoating een van de belangrijkste processen als het gaat van een beschermlaag aanbrengen op velgen. Velgen op auto’s worden vaak gepoedercoat tegenwoordig, dit door de vele voordelen dat het biedt op verschillende gebieden die in dit artikel worden meengenomen.

Ontstaan poedercoating bij velgen

Een van de eerste momenten dat poeder coaten in het nieuws kwam als het gaat om het aanbrengen op velgen is via Nascar. Via races door woestijnen en andere ruige terreinen werden steeds meer poedercoating op de velgen als must gezien. We zagen op televisie dat sommige wagens een sterk voordeel hadden in het extreem klimaat en omgeving. Dit kwam doordat deze auto’s gebruik maken van een poedercoating op de velgen tegenover het traditioneel gebruik maken van verf. Dit verschil werd extreem zichtbaar tijdens de races van bijvoorbeeld ook de Drag racing. [2]

Poedercoating kleuren

poedercoating keuren

Kleuren van de poedercoating zijn enorm belangrijk als het gaat om de afwerking van een product. Een product met de standaard witte poedercoating kleur is niet altijd het gewenste resultaat van de fabrikant en consument. De verschillende mogelijke kleuren die een poedercoating kan hebben zijn zwart, geel, rood, blauw, zilver, oranje, wit en nog veel meer. Doordat er een mogelijkheid is van een brede selectie qua kleuren is een van de redenen waarom poedercoating zo populair is. Als poedercoatings alleen maar de standaard witte kleur zou hebben zouden vele bedrijven andere manieren gaan kiezen zoals anodiseren of verven. Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is dat deze mogelijkheid van poedercoating kleuren er is.

Polyesters

De kleuren van de poeder coatings komen van de polyesters. De polyesters worden gemaakt zodat ze kleuren kunnen dragen. De poedercoatings hebben een slechte waterdoordringbaarheid. De polyester is goed tegen UV straling. De epoxylaag is belangrijk als het gaat om de waterdoordringbaarheid. Dit is een van de voornamelijk redenen waarom vaak voor een combinatie wordt gegaan als het bedrijf om het afwerken van producten. Fabrikanten en consumenten geven een voorkeur aan deze combinatie zodat het product maximaal bescherm is tegen UV licht en water. Meer informatie over Polyurethaan.

Kan ik thuis poeder coaten?

Het is niet slim om thuis te poeder coaten omdat het gaat om poeder. Poeder die in een bepaalde omgeving pas kan worden aangebracht terwijl thuis vaak de omstandigheden niet ideaal zijn. Je wilt niet ervoor zorgen dat de poeder zich overal in het huis bevind naar het aanbrengen ervan. Ook heb je te maken met hoge temperaturen die nodig zijn voor het aanbrengen die in een normaal huis en omgeving niet kan worden toegepast. Hierdoor is het belangrijk dat je het laat doen door een expert op het gebied van poedercoating aanbrengen. Deze expert zal je helpen met het aanbrengen en misschien het overdragen van informatie.

Duurzaam poeder coaten

Onder duurzaam poeder coaten verstaan we op een zo goede manier voor het milieu poeder coaten. In sommige landen wordt onder duurzaam de kwaliteit van de afwerking bedoeld. In dit artikel wordt onder duurzaamheid de Nederlandse betekenis gebruikt waarmee wordt bedoeld de positieve verhouding tegenover het milieu. Sommige bedrijven specialiseren zich helemaal op de trend van een duurzame poedercoating, andere bedrijven gaan voor dezelfde manier poeder coaten als in de jaren zeventig, doen de duurzaamheid hiervan niet belangrijk werd gezien.

Duurzame bescherming

Over het algemeen wordt poeder coaten als een duurzame manier van bescherming gezien, dit komt door de lange duur van leven van het product. Door poedercoating kan het artikel wat ermee is behandeld veel langer leven dan zonder, dit is ook de hoofdelijke reden waarom fabrikanten hier gebruik van maken. Verschillende bedrijven profiteren van een langdurig bestaan van haar producten, hierdoor is het aanbrengen van een coating in vele industrieën een must.

Conclusie poedercoating

De conclusie van het poeder coaten is dat het een efficiënte duurzame manier is van het aanbrengen van een beschermlaag. Het is een populaire methode die steeds vaker wordt gebruikt en nog vrij nieuw is (sinds de jaren zestig). De methode vergt wel enige materiaal en expertise dus is het belangrijk om iemand hiervoor in te huren of het te laten uitbesteden. Hiermee kunnen wij helpen. Bij ons bedrijf helpen we bij het koppelen van bedrijven, hierdoor krijg jij als particulier of bedrijf de beste mogelijke deal. Wij hebben een breed netwerk van bedrijven waarvan wij weten wie wat kan voor welke prijs. Stuur ons een bericht met de informatie die je al hebt en wat je wilt hebben, hierna gaan wij op zoek binnen ons netwerk naar de best mogelijke deal voor je.


  • [1] https://www.powdercoating.org/page/WhatIsPC

  • [2] https://avalonking.com/blog/is-powder-coating-wheels-a-good-idea/

Andere gerelateerde blogs