Hoe netjes je het ook in en rond je huis hebt, het dak van je woning bepaalt toch altijd voor een groot deel de uitstraling. Heb je een dak vol mos en algen, dan geeft dat een slordige en onverzorgde indruk. Het uiterlijk van je dak kan de uitstraling van je woning in het geheel dus maken of breken. In dat kader wijzen we je graag op de mogelijkheden die dakpannen coaten je kan bieden.

Wat is het coaten van dakpannen?

Kies je voor het coaten van dakpannen, dan doe je niets anders dan het aanbrengen van een beschermende laag. Deze laag wordt over het dak en de dakpannen gespoten. Deze coating maakt het voor mossen en algen veel moeilijker zich nog langer op het dak te nestelen. Het dak laat na het aanbrengen van de coating minder vocht en lucht door.

Behalve deze bescherming krijgt het dak door het aanbrengen van de coating ook een andere, frisse en vooral ook mooiere uitstraling. Je kunt kiezen voor een coating met een kleurtje en in alle gevallen ziet je dak er weer als nieuw uit.

Dat het dak er op den duur minder uit gaat zien, is logisch. Een dak heeft bijzonder veel te lijden. Het wordt 24/7 geconfronteerd met weer en wind; van de zeer felle en warme zon tot fikse sneeuw- en hagelbuien. Dat maakt het dak op den duur meer kwetsbaar.

Waarom zou je dakpannen coaten?

Je kiest voor het coaten van dakpannen om de dakpannen op die manier een beschermende laag te bieden. Er komt een moment dat er mossen en algen op je dak beginnen te groeien. Die zorgen ervoor dat heel je woning een minder nette uitstraling krijgt en wellicht daarom wel gewoon minder waard wordt. Door een coating aan te brengen op het dak krijgt je dak en je huis weer een frisse uitstraling.

Omdat het dak minder vocht en lucht doorlaat, hebben mossen en algen veel meer moeite om zich nog op het dak van je woning te vestigen. Uiteraard werkt het coaten van dakpannen alleen als de viezigheid op je dak eerst grondig verwijderd wordt. Je zou na het reinigen van het dak kunnen kiezen voor het (laten) aanbrengen van een impregneermiddel. Op die manier zal de coating nog beter hechten en is de bescherming nóg weer beter. Aan het impregneren van je dak hangt echter wel een prijskaartje.

Dakpannen coaten kosten

Foto van dakpannen die gecoat zijn

Vooropgesteld, elk dak is anders en uniek. Dat maakt dat het bepalen van de prijs voor het coaten van de dakpannen niet standaard is. De prijs wordt afgestemd op jouw specifieke situatie en is dus ook afhankelijk van of je eventueel kiest voor impregneren en of de coating een kleur krijgt. In die gevallen ben je in totaal meer geld kwijt dan wanneer je het laat bij het coaten van dakpannen alleen.

Bij de kosten van het coaten van dakpannen zou je eigenlijk ook nog rekening moeten houden met de kosten die het reinigen van het dak met zich mee kunnen brengen. Dit is weer afhankelijk van hoe erg het dak vervuild is. Soms kun je zelf eventueel de viezigheid gemakkelijk verwijderen, in andere gevallen zul je er specialisten bij moeten halen. En iedereen weet wat dit voor het uiteindelijke prijskaartje betekent.

Gemiddeld genomen wordt voor het coaten van dakpannen een prijs per vierkante meter gevraagd tussen de 15 en 20 euro. Kies je ervoor het dak eerst te laten impregneren, dan kost dat nog eens tussen de 7 en de 10 euro per vierkante meter extra. Let wel, dit zijn zeer algemene richtlijnen. Omdat elk dak uniek is en een andere aanpak vraagt, is de prijs voor het coaten van dakpannen per huis dus verschillend.

Dakpannen coaten voordelen en nadelen

Een voordeel van het coaten van dakpannen is de prijs als je die afzet tegen het aanbrengen van nieuwe dakbedekking. Het is veel duurder nieuwe dakbedekking aan te laten brengen namelijk. De beschikbare coatings zijn geschikt voor gebruik op alle dakpannen, ongeacht het materiaal.

Door het aanbrengen van de coating zijn de dakpannen veel beter bestand tegen mossen en algen, worden ze minder gauw vuil en beschadigen ze minder snel. Bovendien zijn de dakpannen na het aanbrengen van een coating beter bestand tegen water en ander vuil, zo is gebleken.

Nadelen? Mochten er dakpannen beschadigd raken en wanneer sprake is van verkleuring van de coating, dan zal er op het gehele dak kleurverschil ontstaan.

Hoewel dit minder slordig oogt dan wanneer je er mossen en algen op hebt, wordt de kwaliteit van de dakpan door verwering met de tijd minder en minder en dat kan eventueel weer gevolgen hebben voor de constructie van het dak en dus de algehele veiligheid. Zover laat je het natuurlijk niet komen. Bovendien is kleurverschil iets dat echt met de jaren zal ontstaan en nooit op korte termijn.

 

 

 

Andere gerelateerde blogs