Dat je vloeren van een coating kunt voorzien is bij de meeste mensen wel bekend. Dat je echter ook je tuintegels prima van een coating kunt voorzien zal bij menigeen de wenkbrauwen doen fronzen. Toch is tuintegels coaten wel degelijk mogelijk. Kiezen voor een coating op de tegels in je tuin heeft talloze voordelen. 

Wat is tuintegels coaten?

Het coaten van tuintegels is niets anders dan het aanbrengen van een beschermlaag op de bovenkant van de tegels. Op die manier wordt de toplaag van de verdicht. Nadat je de tuintegels van een coating hebt voorzien, krijgt zowel vocht als vuil amper nog de gelegenheid in de tegels te trekken.

Bijkomend voordeel van deze manier van werken is dat je tuintegels er meteen weer als nieuw uitzien en een mooie, frisse uitstraling hebben. De coating die je aanbrengt heeft vaak een dampdoorlatende werking, is waterdicht, uv-bestendig en ook bestendig tegen vorst. Zo blijven je tegels ondanks de weersomstandigheden heel erg lang in perfecte conditie.

Verwijder eerst alg en andere aanslag van de tuintegels

Foto van tuintegels

Voor je de beschermende coating aanbrengt verwijder je eerst de alg en andere aanslag van de tuintegels. Daarvoor kun je een hogedrukreiniger gebruiken. De coating dien je altijd op een schone en droge ondergrond aan te brengen, zoals je een dag kiest als het weer stabiel is. Doorgaans wordt de coating in twee lagen aangebracht.

De hoeveelheid coating die je gebruikt is afhankelijk van onder meer de ondergrond. Zeker poreuze en zuigende ondergronden verbruiken meer coating. Heb je geglazuurde tegels in je tuin, dan breng je eerst een primer. Veelal is er een droogtijd van kracht van maximaal twee uur en vaak zijn de tuintegels na een uur alweer beloopbaar.

Waarom tuintegels coaten?

Door je tuintegels te coaten, maak je ze onderhoudsarm. De tuintegels worden extra verdicht en dat vertraagt de groei van de zo hinderlijke groene aanslag op de tegels. Die aanslag ontstaat vroeger of later op tuintegels afhankelijk van de ligging in de zon of de schaduw, vocht, droogte en of je regelmatig veegt of niet. Ondanks de coating ontstaat later toch iets van groene aanslag.

Dit kun je dan echter gemakkelijk wegnemen. Soms met alleen een veger, soms met hulp van een reiniger. Door tuintegels te coaten trekt ook andere vloeistof niet meteen in de tegels en houd je ze dus gemakkelijker en veel langer schoon. In dat opzicht heeft coating dus ook en sterk preventief karakter. 

Tuintegels coaten kosten

De kosten die je betaalt voor de coating zijn afhankelijk van een aantal zaken. Zo is het belangrijk of er sprake is van een betonnen tuintegel of een keramische tuintegel. In het algemeen geldt dat hoe meer coating je koopt, hoe goedkoper het wordt.

De meest eenvoudige coatings heb je al voor 15,25 euro, geschikt voor 25 vierkante meter. Koop je dezelfde coating meteen voor een oppervlakte van duizend vierkante meter, dan betaal je slechts 10,50 euro.

Er zijn echter ook veel duurdere varianten op de markt, dit is ook sterk afhankelijk van de exacte eigenschappen van de coating die je aanschaft. Het ligt dus aan jouw wensen en ook hoe duur je het zelf wilt maken. 

Het juiste product voor de opdracht:

 

Andere gerelateerde blogs