Steigerhoutbeits? Waarom zou je dat gebruiken eigenlijk en hoe breng je het aan? Is steigerhoutbeits duur? En hoe zit het eigenlijk met steigerhout, is dat wel een houtsoort?

Wat is steigerhoutbeits?

Een beits die producten die gemaakt zijn van steigerhout moeten beschermen. Dat is wat steigerhoutbeits is. De beits heeft een transparant karakter en geeft het hout een wat ouder of meer doorleefd karakter. Je hebt de transparante steigerhoutbeits, je hebt ze ook in kleuren en met extra beschermende werking. Behalve tegen de weersomstandigheden en regen, is je steigerhouten product dan ook beschermd tegen zaken als koffie, fris en wijn.

De beits beschermd het best wanneer het aangebracht wordt op blank, onbehandeld hout. Voor je steigerhoutbeits aanbrengt, doe je er dus goed aan om eerst oude verflagen zoveel mogelijk te verwijderen. Voor je steigerhoutbeits gebruikt roer je het geheel altijd goed op en wel zo dat wanneer je over de bodem gaat, je geen weerstand meer voelt. Is de beits mooi egaal van kleur? Dan is het klaar voor gebruik.

Waarvoor gebruik je steigerhoutbeits?

Foto van steigerhout

Je gebruikt steigerhoutbeits ter beschermen van je steigerhouten meubels als bijvoorbeeld tafels, stoelen, accessoires, tuinmeubels, hekken en schuttingen. Na het aanbrengen van deze beits blijven je objecten van steigerhout veel beter in conditie en zien ze er bovendien langer mooi uit. Je kunt kiezen voor een transparante uitvoering, je kunt ook een beits met een kleurtje kiezen en voor een beits die extra bescherming biedt.

Bij steigerhoutbeits is de voorbehandeling belangrijk. Verwijder altijd eerst eventueel loszittende delen met een staalborstel. Voor je de beits aanbrengt zorg je er altijd voor dat het geheel stofvrij en goed droog is. Het is niet verstandig de meubels eerst met de hogedrukreiniger te reinigen. Door de hoge druk kan de structuur namelijk beschadigen. Het is verder zaak de meubels eerst altijd te ontvetten. Je hoeft de steigerhoutbeits niet te verdunnen en kunt de beits gewoon met een kwast of roller aanbrengen.

De droogtijd van steigerhoutbeits is onder andere afhankelijk van het weer en de ondergrond. Vaak is het geheel na een uur stof droog en is het na vier uur overschilderbaar. Hoeveel je van de houtsteigerbeits gebruikt is sterk afhankelijk van de ondergrond.

Je zou kunnen zeggen dat het aanbrengen van steigerhoutbeits twee doelen dient. In de eerste plaats is dat bescherming bieden en in de tweede plaats is dat het de meubels een frisse en mooie uitstraling geeft. De beits is specifiek ontwikkeld om te gebruiken op hout. Kenmerkend is dat de nerf zichtbaar blijft in het hout. Dat geeft een zeer trendy en decoratieve afwerking aan de houten meubelen en objecten.

Hoeveel kost steigerhoutbeits?

Natuurlijk wil je alleen de beste beits op je steigerhouten meubels. Je hebt daarbij de keuze tussen een blanke uitvoering en een beits in kleur en bovendien ligt het aan de grootte van het blik en het merk wat de kosten precies zijn. Tussen de verschillende merken zit nogal wat prijsverschil. Een ding is zeker; er is al steigerhoutenbeits te koop vanaf een bedrag van twintig euro.

Dan heb je echter wel beits die zeer diep in het hout doordringt. Koop je een blik beits van 0,75 liter, dan kun je daar vaak een oppervlakte van tussen de 6 en de 8 vierkante meter mee behandelen. Deze hoeveelheid heb je al vanaf ene bedrag van twintig euro. Koop je een liter, dan ben je zo rond de 35 euro kwijt. Er zijn ook blikken beits te koop met een inhoud van 2,5 liter. Daar betaal je zo rond de 45 euro voor.

Hoe kies je de beste steigerhoutbeits?

Met steigerhoutbeits geef jij het hout én bescherming én extra uitstraling. Door het aanbrengen van deze beits heb je langer plezier aan je hout en je meubels. Die levensduur kun je overigens ook verlengen door de houten objecten niet op een vochtige plaats te plaatsen. Gebruik bij voorkeur geen waterdichte coating bij steigerhout en plaats de meubelen bij voorkeur iets van de grond. Maak de houten meubelen schoon met een borstel en een vochtige doek.

Soms zijn er verschillende lagen noodzakelijk

Bij de keuze voor de beste steigerhoutbeits voor jouw meubelen spelen een aantal zaken een rol. Zo kun je kiezen voor een transparante beits, waarvoor je minder betaalt dan wanneer je kiest voor een beits met een kleurtje. Wat de kleuren betreft is er steeds meer keuze gekomen. Wat te denken van white wash, grey wash, cement wash, antraciet wash, black wash en old brown wash bijvoorbeeld, de meest gangbare kleuren.

Verder is er nog te kiezen tussen beits die geschikt is voor een onbehandelde plank en een behandelde plank. Houd er bij de aanschaf van de hoeveelheid beits rekening mee dat er altijd kans is dat bepaalde delen verschillende lagen nodig hebben. Laat je dus niet alleen leiden door het oppervlak dat je wilt behandelen maar zeker ook met het aantal lagen dat aangebracht moet worden.

Het juiste product voor de opdracht:

Foto van een product steigerhoutbeits

 

Andere gerelateerde blogs