Steeds meer mensen besluiten hun betonvloer te coaten. Daar hebben ze uiteraard goede redenen voor. Maar wat is betonvloer coaten eigenlijk precies en hoe ga je te werk?
Wat is het coaten van de betonvloer precies?
Met het coaten van de betonvloer bescherm je de vloer tegen het intrekken van vloeistoffen, vocht en vuil. De coating zorgt daarnaast voor een harde laag over de vloer. Op die manier kan de vloer beter tegen het spreekwoordelijke stootje. Door het aanbrengen van een coating ziet je betonvloer er bovendien schoner en netter uit. Door de coating gaat de vloer dus langer mee vanwege de extra bescherming en heeft de vloer meer uitstraling.
Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat met het coaten van de vloer zijn er een aantal zaken erg belangrijk. Zo ga je bijvoorbeeld nooit aan de slag als de temperatuur onder de vijf graden Celsius is. Check goed de conditie van de vloer. Neemt de vloer namelijk te veel vocht op, dan is het handig een primer of voorstrijk te gebruiken. Verder zorg je ervoor dat de scheuren in de vloer gedicht zijn en dat sprake is van een stofvrije en droge vloer. In principe kun je een vloer van een coating voorzien met behulp van een verfroller.
Je brengt de coating zo gelijkmatig mogelijk aan en doe dat in verschillende dunne lagen. Heb je dat gedaan? Geef de vloer dan de tijd om uit te harden. Hoe lang dit duurt, is sterk afhankelijk van het soort coating dat toegepast wordt.
Waarom zou je de betonvloer coaten?
Elke betonvloer heeft baat bij het aanbrengen van vloercoating, vloerafwerking van hoge kwaliteit en een verrassend lage prijs. Dat geldt voor de vloer in je magazijn of thuis, maar ook voor de vloer in de garage, kantoor of in de showroom. Door een coating te gebruiken wordt de vloer zeer sterk en slijtvast.
Nadat de coating is aangebracht heb je een betonvloer die praktisch is en een prachtige uitstraling heeft. Door de coating wordt de vloer harder en is de vloer geschikter voor intensief gebruik. Zeker als je een betonvloer in de industriële ruimte – garages en werkplaatsen bijvoorbeeld- hebt, is dat wel zo prettig.
De vloer is na het aanbrengen van coating slijtvast, vloeistofdicht en heel sterk. Er zijn overigens verschillende soorten coating voor de betonvloer beschikbaar. Zo kun je onder meer gebruik maken van een vloeistofdichte coating, betoncoating, vloercoating, epoxy coating, sneldrogende coating, PU coating, antistatische coating en antislip coating. Het is in de meeste gevallen goed om in overleg te treden met een specialist als het gaat om de te gebruiken coating. Die weet precies welke coating jouw betonnen vloer precies nodig heeft.
Betonvloer coaten kosten
Wat het coaten van de betonvloer precies kost, is uiteraard sterk afhankelijk van jouw specifieke situatie. Er is niet zomaar een vast prijskaartje om het coaten van de betonvloer te plakken. De prijs die je betaalt per vierkante meter is afhankelijk van onder meer het soort coating dat gebruikt wordt.
Zo is het belangrijk of er al dan niet sprake is van voorbehandeling. Moet de oude vloer behandeld worden of moet er geëgaliseerd worden? In deze gevallen wordt het kostenplaatje hoger. Aan het gebruikte materiaal hangen bovendien verschillende prijskaartjes en ook de situatie ter plaatse speelt een rol.
Is de vloer goed bereikbaar en gemakkelijk te coaten of is dat niet het geval? Het speelt allemaal een rol bij de totstandkoming van de prijs. Verder is ook de afwerking een factor van importantie. Is er vloerverwarming of wil je dat dit aangelegd wordt? Wil je antislip om de veiligheid te vergroten? Ook dan wordt de totale prijs hoger. Wat wel gezegd kan worden is dat je voor een betonvloer coating doorgaans een bedrag tussen de 45 en 100 euro per vierkante meter kwijt bent.
Inderdaad, impregneren en egaliseren is goedkoper. In de meeste gevallen wordt voor een betonvloer coating tot aan 50 vierkante meter een vaste prijs gerekend. Die prijs ligt dan vaak tussen de drie- en de vierduizend euro. Boven die 50 vierkante meter wordt vaak een lagere prijs per vierkante meter voor het coaten van de betonvloer gerekend. De prijs van het coaten van een betonvloer is dus echt maatwerk.
Betonvloer coaten: voordelen en nadelen
Kijken we naar de voor- en nadelen van het coaten van de betonvloer dan zien we dat de nadelen in geen enkel opzicht partij bieden aan de vele voordelen die het coaten van de betonvloer met zich meebrengt. Door te kiezen voor betonvloer coaten, krijg je een vloeistofdichte, vochtwerende en vuil werende vloer tot je beschikking.
Bovendien is de vloer na de behandeling prima bestand tegen chemicaliën en is sprake van een naadloze vloer zonder poriën. Oneffenheden worden bedekt en de vloer verdient na de behandeling met coating het predicaat ‘zeer slijtvast’. Bovendien is de vloer nu ook zwaar te belasten.
Zeer hygiënische vloer
Vanwege het ontbreken van naden is sprake van een zeer hygiënische vloer. Vuil heeft simpelweg geen kans zich ergens op of in de vloer op te hopen. Bovendien is de vloer gemakkelijk schoon te houden waarbij meer dan een stofzuiger en een dweil niet nodig is. Nog een ander voordeel is dat je kunt kiezen uit tal van verschillende kleuren, dat zoals gesteld sprake is van een zeer onderhoudsvriendelijke vloer én dat je een vloer hebt waar je jarenlang plezier aan beleeft.
Hoe lang precies is uiteraard afhankelijk van het gebruik. Nadelen? In de kleine ruimte kun je prima zelf coating aanbrengen, voor de grotere ruimte is het beter een specialist in te huren. Verder is het aanbrengen van een coating iets minder duurzaam dan wanneer je kiest voor een gietvloer en duurt het aanbrengen van de vloer in de grotere ruimte ietsje langer.
Het moge duidelijk zijn dat de voordelen van het coaten van de betonvloer significant zijn. Behalve dat je de uitstraling van de vloer zo een geweldige boost geeft, word je vloer er ook nog eens veel sterker van en verleng je nadrukkelijk de levensduur.
Het juiste product voor de opdracht:
Volg ons op social media