In combinatie met auto’s hoor je niet zelden de term glas coating voorbij komen. En nee, dit heeft niets van doen met het glas, de ruit, van de auto. Lees hier wat glas coating dan wel precies is en hoe het werkt. Een ding is zeker; met glas coating maak je gebruik van een heel bijzonder product.

Glas coating

Wat is een glas coating?

Glas coating wordt gezien als een vorm van lakverzegeling. Kenmerk van het gebruiken van een glas coating is dat coating tot wel vijf jaar op de lak kan blijven zitten. Met glascoating op je auto, blijft je auto beter schoon en is je auto bovendien veel eenvoudiger schoon te maken. Gemiddeld moet een goede vorm van glas coating wel een jaar of vijf op de lak van de auto kunnen blijven zitten.

Dit is echter ook afhankelijk van hoe je precies met de auto omgaat. Ben jij iemand die elke week naar de wasstraat gaat, dan verkort je de duurzaamheid van glas coating aanzienlijk. 

Duurzame en slijtvaste laag over de bestaande laklaag

Glas coating is hard. Dat maakt het lakoppervlak van de auto ook hard, want het krijgt een soort van duurzame en slijtvaste laag over de bestaande laklaag. Deze sterke laag zorgt voor bescherming van de lak tegen de invloeden van buitenaf.

Je moet dan denken aan vervuiling als chemicaliën, Uv-licht, teer, hars uit bomen, het inbranden van vogelpoep en strooizout, om de meest sprekende voorbeelden te noemen. De glas coating heeft een waterafstotend en vuilafstotend effect. Kenmerk is zeker de grote mate van slijtvastheid.

Waarom een glas coating?

Heel simpel. Als je zuinig bent op je auto en de auto regelmatig goed reinigt, dan weet je waaraan de auto allemaal bloot gesteld wordt. Om de laklaag van de auto beter tegen de invloeden van buitenaf te beschermen, kun je een glas coating aanbrengen. Het is alsof de auto zo een extra laklaag krijgt.

Chemicaliën, Uv-licht, teer, vogelpoep en pekel bijvoorbeeld, krijgen na het aanbrengen van glas coating veel minder kans om schade aan de lak van de auto aan te richten. Daardoor blijft je auto veel langer mooi en ook langer meer waard. De laag is slijtvast en doet lang zijn werk. Ook dat is een reden om juist voort glascoating te kiezen. Je hebt er na het aanbrengen namelijk amper nog omkijken naar. 

Hoeveel kost een glas coating?

Het is maar net hoe je het aanpakt. Net als bij zowel alle andere producten, kun je proberen de glas coating zelf aan te brengen. Je kunt echter ook kiezen voor het inschakelen van een specialist. In dat laatste geval weet je zeker dat je inderdaad jarenlang plezier hebt van de glas coating.

Je moet dan wel rekening houden dat een volledige behandeling met glas coating zomaar tussen de drie en de vijf werkdagen kan duren. Bovendien weet je dat wanneer je naar een specialist gaat, de kosten stijgen. Die kosten kunnen in dat geval oplopen tot wel 1500 euro. Als je het zelf wilt doen ben je aanmerkelijk goedkoper uit. Je hebt al speciale kits met glascoating voor zo rond de tachtig euro namelijk.

Reinigen met alleen water is voldoende

Ga je zelf aan de slag? Dan wrijf je met een doek de vloeistof over de lak van de auto. Laat de coating vervolgens zo’n tien minuten inwerken. Vervolgens ga je met een schone doek nogmaals over het oppervlak. Nadat de coating is aangebracht, reinig je de behandelde oppervlakken alleen nog maar met water. Reinigingsmiddelen zijn nu immers overbodig.

Check goed of je alle delen van de lak evenveel coating geeft. Werk nauwkeurig en secuur en check goed de handleiding van het product dat je gebruikt. Als je echt perfectie nastreeft, dan breng jij de auto naar een specialist.

Foto van een glas dat gecoat is

Glas coating voordelen en nadelen

Voor de ware liefhebber en kenner, kies je voor glas coating dan kies je voor een product met de hardheid van 9H op de schaal van Mohs. En dat zal de ware kenner meer dan voldoende zeggen. Dat betekent in elk geval dat de lak uitstekend beschermd is tegen de gebruikerssporen en krassen als je bijvoorbeeld met de auto door de wasstraat gaat.

Want juist de wasstraat is een plek waar de auto nogal eens schade wil oplopen. De Schaal van Mohs heeft de hardheid van materialen weer, en dat op een schaal van 1 tot 10. Daarbij geldt 10H als de hoogste hardheid. Met 9H scoort glas coating dus uitzonderlijk hoog. Kies je voor glas coating dan sluit je de lak in het geheel in. Daarmee bescherm je de auto nadrukkelijk tegen oxidatie en de vorming van roest. Glas coating betekent eveneens dat de lak de hoogste mate van reflectie krijgt.

Voorts geeft het de auto een zelfreinigende werking en dat betekent dat je de auto heel erg lang schoon weet te houden. Glas coating is ook nog eens bestand tegen een temperatuur tot wel 1300 graden Celsius. Dit kan dus ook bijvoorbeeld het inbranden van remstof op de velgen voorkomen.

Bijkomend voordeel is de hoge mate van glans die de lak na het aanbrengen van glas coating krijgt

Bijzonder aan glascoating is de uitzonderlijke slijtvastheid, waardoor mits goed aangebracht zomaar een levensduur van tussen de vijf en de tien jaar mogelijk is. Glascoating gaat verder dan nano coatings en in eerste instantie werd glascoating vooral toegepast op treinen en vliegtuigen. Ondertussen wordt de glas coating die aangeboden wordt steeds beter en sterker.

Er komt steeds meer aanbod op de markt. Een bijkomend voordeel is dat het aanbrengen van glas coating gepaard gaat met een fraaie glans. Dat komt nadrukkelijk de uitstraling van de auto ten goede. De mate van glans die na het aanbrengen van glas coating ontstaat, is zelfs hoger dan die van de originele lak van de auto. Metallic lak wordt diep zwart en ook de mate van glans houdt gedurende langere periode aan. Sterker nog; die glans blijft zolang de glas coating op de lak van de auto aanwezig is. 

Het juiste product voor de opdracht:

Glas coating product

 

Andere gerelateerde blogs