Polyurethaan
Polyurethaan (PU) is een groot onderdeel van de synthetische polymeren. Met een weide toepasbaarheid. Het polymeer vormt zich uit di-isocyanaat en een diol groep, hieronder weergeven in de reactie vergelijking.
In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:
Waarom polyurethaan?
Het polymeer heeft unieke kenmerken zo is het slijtvast, veerkrachtig, bestand tegen lage tempraturen, hoge treksterkte en een hoog dempend vermogen. De verhouding di-isocyanaat en diol groepen maakt het mogelijk de PU respectievelijk hardere of zachtere eigenschappen te geven. Dus meer isocyanaat maakt PU harder en meer polyol zachter. Verder heeft PU een lage waterdoordringbaarheid.
Polyurethaan producten
Elastische verhoudingen van polyurethaan komen terug in kunststof wieltjes, textiel industrie en kunst leer. De leder industrie gebruikt polyurethaan in samenstelling met leer, dit zijn goedkopere en minder kwalitatieve lederen en komen bijvoorbeeld terug in telefoon hoesjes of portemonnees.
Polyurethaan lak
Natlakken bestaan uit verschillende bestanddelen; bindmiddel, pigmenten, hulpstoffen, oplost- en verdunningsmiddelen. Ieder component draagt bij aan de functionaliteit van de lak. Polyurethaan is naast epoxy, alkydhars en acrylaten een bindmiddel. Daarnaast functioneert PU ook als hulpstof waarbij de laklaag krasvastigheid, elastische en buitenduurzaamheid eigenschappen krijgt.
Twee soorten lakken zijn bekend, de oplosmiddelen gedragen mengsels en de relatief nieuwe water gebaseerde mengsels. Beide soorten zijn verkrijgbaar voor polyurethaan gedragen coatings, ieder zijn voor- en nadelen. Lees meer over oplosmiddel of water gedragen natlak.
In de automobiel industrie worden hoge eisen gesteld aan laklagen. Ongewenste krassen, steenslag of vaal worden van de lak wordt niet geaccepteerd. Krassen worden tegengegaan door flexibiliteit, steenslag door hardheid. Polyurethaan heeft in deze sector een plek bemachtigd door flexibele samenstellingen waarbij het evenwicht tussen hardheid en flexibiliteit te bemachtigen valt. Daarnaast is de lage water doorlaatbaarheid van PU een pluspunt. Alle mogelijkheden door PU om de levensduur en esthetisch uitstraling te bevorderen.
Polyurethaan vloer
Gietvloeren begonnen de opmars halverwegen de twintigste eeuw binnen de industriële sector waar beton gegoten werd in loodsen en fabriekshallen. De kunststoffen polyurethaan en epoxy zijn later nog bijgekomen.
Bij definitie is een gietvloer een vloer die gegoten of gesmeerd is aangebracht. Smeren is ook een techniek die onder de vloeren valt, deze mengsels vloeren minder goed uit of zijn in mindere maten aanwezig waardoor handmatige spreiding vereist is. Het aanbrengen is minder intensief voor grotere oppervlakte dan bijvoorbeeld laminaat leggen. Verder zijn gietvloeren zijn naadloos en egaal, dit maakt onderhoud gebruiksvriendelijk.
De kunststoffen vloeren komen terug in grotere gebouwen zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en sportzalen. Het schoonhouden van deze gebouwen is met de egale vloeren minder intensief. Een specifieke toepassing van de vloeren is op het laboratorium, kunststoffen zijn vrij bestendig tegen de zuren en logen waarmee gewerkt wordt.
[1] https://www.uhasselt.be/images/uhasselt@school/lesmateriaal/chemie/Practicumtekst%20kunststoffen_2018.pdf
Volg ons op social media