Nee, het ene waterglas is het andere niet. Het waterglas dat we hier bespreken is oplosbaar natriumzout van kiezelzuur en niet het hulpmiddel om water uit te drinken dus. Waterglas is een kleurloze of wat witte hygroscopische vaste stof dat in verschillende vormen beschikbaar is. Als er één product veelzijdig is, dan is het wel waterglas. Waterglas komt in meer producten voor dan je denkt. In z’n algemeenheid is het goed te weten dat je altijd enige voorzichtigheid betracht als je gaat werken met waterglas.
Wat is waterglas?
Waterglas, of Kiesol, is een oplosbaar natriumzout van kiezelzuur. Het wordt voor verschillende toepassingen gebruikt en je kunt het door specie, klei of een andere massa of substantie mengen. Eventueel injecteren in muren is eveneens een optie. Waterglas zal vervolgens reageren met de aanwezige kalk en zo watervast worden.
Doorgaans is er kalk aanwezig in muren, specie en klei. Je kunt dat overigens prima testen met zoutzuur. Je giet dan een kleine hoeveelheid zoutzuur op steen. Begint het zoutzuur te borrelen of hoor je een wat sissend geluid dan is er dus voldoende kalk aanwezig.
Ga altijd zeer voorzichtig te werk met waterglas
Waterglas als oplossing in water is een zeer sterke base. Het reageert dan dus hevig met zuren. Bovendien is het corrosief voor aluminium en zink. Komt waterglas in contact met deze materialen, dan krijg je de vorming van waterstofgas.
Waterstofgas reageert met halogeen, waardoor er brand kan ontstaan. Het is verder goed te weten dat waterglas corrosief is voor zowel de ogen als de huid. Het kan ook schade aanrichten aan de luchtwegen. Bij inademing van stof of dampen kan dit een longoedeem veroorzaken. Het is zaak dus altijd voorzichtig te werk te gaan met dit product.
Waarvoor gebruik je waterglas?
Dan over het gebruik van waterglas. Je kunt het toepassen om optrekkend vocht uit de grond bij kelderwanden en vloeren bij funderingen. Meng je waterglas met betonmortel en specie, dan krijg je een volledig waterdicht eindproduct. Zo wordt waterglas wel gebruikt om bloempotten en vazen waterdicht te maken.
Waterglas wordt ook wel toegevoegd aan lijm waarmee reclameposters worden geplakt om de lijm zo beter bestand tegen water te maken Het wordt ook wel gebruikt bij chemische demonstraties, bijvoorbeeld als er een chemische tuin gemaakt moet worden.
Waterafstotend, poriën vernauwend en damp diffuus
Waterglas wordt gemaakt door zand met natriumcarbonaat op 1400 graden Celsius te smelten. Dit lijkt sterk op de manier waar glas gemaakt worden. Het smeltproduct wordt daarna aan water toegevoegd, de oplosbare delen gaan in oplossing. Typisch waterglas is het feit dat het waterafstotend is, poriën vernauwend en damp diffuus is.
Waterglas stopt de capillaire werking. Je brengt het in de regel gewoon aan met een kwast of roller, bij nieuwer werk is het beter om het te mengen met beton en specie, waardoor ene waterdicht eindproduct ontstaat. Waterglas vind je ook terug in verschillende schoonmaakmiddelen, waarbij het op de verpakking aangegeven wordt als natriumsilicaat. Behalve in schoonmaakmiddelen zie je waterglas ook veel in montagekit voor uitlaatsystemen.
Kan zelfs gebruikt worden om verse eieren te conserveren
Is er sprake van aanzuring, dan ontstaat een silicagel. Dit is een vorm van kiezelzuur die met name toegepast wordt in verpakkingen. Zo kan de relatieve vochtigheid vertraagd worden. Waterglas heeft ook een positieve impact op rieten daken. Die zijn namelijk behoorlijk minder brandgevaarlijk als gebruik gemaakt wordt van waterglas. En tenslotte; waterglas kan ook toegepast worden om verse eieren te conserveren. Door waterglas wordt de poreuze eierschaal afgestoten.
Hoe kies je waterglas?
Bij de keuze voor waterglas is met name het gebruik van de juiste concentratie erg belangrijk. In de meeste verpakkingen heb je te maken met een concentratie tussen de 37 en de 40 graden. Er is een soort van stelregel die zegt dat als je werkt met een betonmolen, je tussen de 5 en de 7 procent waterglas toevoegt op de hoeveelheid te gebruiken water in specie.
Dan wordt uitgegaan van een standaard menging 1-2-3 van 1 deel cement. Is sprake van een andere menging, voeg dan 10 procent waterglas toe op de hoeveelheid water in specie.
Gebruik tussen de 200 en 400 gram per vierkante meter
Gebruik je waterglas bij het impregneren van stoffig beton en zandcementvloeren, dan gebruik je tussen de 200 en 400 gram per vierkante meter. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de ondergrond. Gebruik je het bij het injecteren van muren of funderingen, dan is het gebruik van 15 kilogram per kubieke meter horizontale oppervlakte normaal, zonder dat sprake is van een holle ruimte. Als toevoeging van specie geldt dat je op elke 10 liter water in de specie hoogstens 1,2 kilogram waterglas toevoegt.
Wat kost waterglas?
De prijzen van waterglas kunnen sterk uiteenlopen. De prijs verschilt vooral per merk. Meest bekende merken zijn wel Ruwol, Tendo, Orphi en Chempropack. Om de verschillende helder te maken; kies je voor Ruwol in de vorm van een 5 liter verpakking, dan betaal je 6,95 euro. Waterglas van hetzelfde merk in een verpakking van 20 liter gaat voor 69,95 euro over de toonbank.
Tendo biedt waterglas aan in een verpakking van 500 milliliter. Je betaalt dan 1,85 euro. Een liter waterglas bij aanbieder Orphi kost 3,81 euro en Chempropack biedt een liter waterglas aan voor een bedrag van 9,25 euro. Er bestaat dus nogal wat verschil tussen de verschillende merken.
Samenvatting
Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden van waterglas benoemd. De belangrijkste zijn als een product dat vocht bestrijdt, bijvoorbeeld in kelderwanden, vloeren en funderingen. Waterglas wordt ook toegevoegd aan betonmortel, klei en specie waardoor het gebruikt kan worden als een waterdicht product. Je maakt er daarnaast bloempotten, vazen en bloembakken waterdicht mee. Waterglas wordt ook toegevoegd aan lijm zodat de lijm beter bestand is tegen water.
Het kan eveneens aangebracht worden voor een werking als een soort isolator, bijvoorbeeld voor plekken in muren waar vocht of nicotine voor kan komen. De behandelende plekken ga je vervolgens te lijf met een synthetische grondverf, waarna je latex of zelfs behang kunt aanbrengen.
Het juiste product voor de opdracht:
Volg ons op social media